HTS LANGKAH PERTAMA MENGENAL MESIR

KAHERAH, Mei 2018 – Hari Tautan Silaturahim (HTS) merupakan satu program orientasi yang diadakan khususnya bagi mahasiswa dan mahasiswi baharu. Program yang dijalankan di bawah Urus Setia Sambutan Mahasiswa Baru 2018 yang bertemakan “Mahasiswa Pewaris Nubuwwah” ini berlangsung selama tiga hari iaitu pada 26, 28 dan 29 April  bertempat di Wisma Sultan Muhammad V.

HTS membuka tirainya dengan pengisian diskusi kitab Risalah al-Azhar yang disampaikan oleh ustaz Syed Ahmad Ridwan bin Sayed Md Zain, Pengerusi Lembaga Penasihat KPKM 2017/2018. Kemudian pengisian diteruskan dengan tips kesihatan oleh saudara Tasnim bin Muslim wakil daripada Persatuan Pelajar Sains Kesihatan Malaysia-Mesir (PERUBATAN).

Menginjak malam, forum yang bertajuk “Mahasiswa Pewaris Nubuwwah” diadakan. Panel ustaz Abdullah bin Hussien, Pengarah Akademi Tok Guru sesi 2017/2018 dan  ustazah Farida Hamimie binti Mohd Saupi, Ahli Lembaga Penasihat KPKM 2017/2018 mengupas berkaitan peranan menuntut ilmu dan kewajipan menjadi khalifah di atas muka bumi Allah. Sebagaimana nabi Muhammad  SAW bersabda: “Ulama itu pewaris bagi sekalian nabi”.

Tidak cukup dengan pengisian pada hari pertama berkaitan institusi keilmuan al-Azhar, mahasiswa dan mahasiswi baharu dibawa wadah pemikiran mereka untuk mengenali entiti organisasi yang sekian lama menaungi mahasiswa dan mahasiswi di bumi nabi Musa ini melalui pengenalan terhadap Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir (KPKM), Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) serta Majlis Gabungan Badan Kebajikan Anak Negeri (MGBKAN). Sejarah dan kepentingan melibatkan diri di dalam gerak kerja berpersatuan menjadi antara subtopik yang dibicarakan di dalam slot ini. Slot penerangan organisasi ini berakhir dengan slot taaruf AJKT dan AJKH KPKM bagi sesi 2017/2018 pada jam 8.00 pagi.

“MESIR: Antara Kaca dan Permata”. Sebuah tajuk yang menjadi pilihan untuk dibicarakan di dalam slot forum pada malam harinya. Dua panel yang didatangkan oleh pihak program, ustaz Muhammad Asrol Hasnan bin Mohd Zin, Timbalan Yang Dipertua KPKM 2017/2018 serta ustazah Tharwati binti Ibrahim, Ketua Biro Kebajikan KPKM 2017/2018  menjelaskan berkaitan tiga elemen penting yang wajib diterapkan di dalam diri penuntut ilmu di Mesir melalui  kaedah yang pernah dijalani para ulama terdahulu iaitu melalui kaedah 3 J (Jami’, Jam’iyyah dan Jami’ah).

Beransur kepada penutup HTS pada kali ini, mahasiswa dan mahasiswi baharu sempat dihidangkan berkaitan diskusi kitab yang bertajuk “Kewajipan Pemuda Islam pada Hari Ini” yang disampaikan oleh ustazah Sofiah Az Zahrah binti Norizam, Setiausaha HEWI KPKM 2017/2018 pada siang harinya. Tidak cukup dengan itu, tips muamalat bersama warga tempatan oleh ustaz Mohammad Farid bin Sakri, Timbalan Pengarah 1 USMB ‘18 turut diberikan. Sebelum menjengah ke majlis penutup, forum berkaitan Unit Bait Muslim (UBM), Unit Biah Solehah (UBS) dan Hisbah turut disajikan kepada semua peserta usai solat Maghrib secara berjemaah.

Sajian demi sajian ilmu sebagai santapan minda dan rohani selama tiga hari ini ditutup tirainya dengan ucapan pada malam hari daripada ustaz Ahmad Muhaimin bin Mohd Zain selaku Yang Dipertua Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir bagi sesi 2017/2018. Harapan YDP agar manfaat serta pengalaman yang dikongsikan mampu melahirkan mahasiswa dan mahasiswi yang bermanfaat untuk agama khususnya dan masyarakat amnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *