MEDIA 18

KAHERAH – MEDIA 2018 yang julung-julung kali diadakan pada tahun ini membawakan tiga siri bengkel iaitu Bengkel Penulisan, Bengkel Adobe Photoshop dan Bengkel Adobe Premiere Pro. Unit Multimedia dibawah Lajnah Penerbitan mengambil inisiatif menganjurkan program ini bertujuan menggarap bakat ahli dalam bidang karya kreatif termasuk bidang penulisan, graphic editing dan video editing.

Siri pertama MEDIA 2018 iaitu Bengkel Penulisan telah diadakan pada 13 Februari 2018 yang lalu dan telah mendapat penyertaan yang amat memberangsangkan daripada ahli KPKM dan BKAN Taakhi. Para peserta mendapat pengisian yang mantap daripada dua pengisi terkenal, Ustaz Abdullah bin Hussin dan Dr. Amirul Azmeer bin Asmadi. Pada akhir program, para peserta berpuas hati dengan pengisian dan memberikan maklum balas yang positif.

Kemudian, siri kedua MEDIA 2018 iaitu Bengkel Adobe Photoshop pula menyingkap tirainya pada 8 Mac 2018 bertujuan memberikan pendedahan kepada ahli berkaitan seni grafik yang kian hebat dikembangkan dalam dunia teknologi pada hari ini yang menyaksikan segala berita dan informasi disalurkan melalui medium ini. Oleh itu, mempelajari bidang ini merupakan suatu nilai tambah yang amat berguna kepada ahli dalam mendepani arus dan medan dakwah yang serba moden.

Akhir sekali, MEDIA 2018 siri ketiga iaitu Bengkel Adobe Premiere Pro telah diadakan pada 21 Mac 2018. Bengkel pada kali ini memberi pengalaman yang baharu kepada para peserta dalam menerokai bidang editing atau penghasilan video. Peserta diajarkan teknik-teknik asas serta pendedahan dalam menggunakan perisian Adobe Premiere Pro daripada pengisi, Ustaz Wan Mohamad Fakhuruddeen bin Wan Jamaluddin.

Kesimpulannya, ketiga-tiga siri MEDIA 2018 ini mampu melahirkan ahli yang kreatif dan kritis menjalankan gerak kerja dakwah islam disamping mencari pelapis dan tenaga baharu dalam meneruskan survival KPKM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *