REHLAH TAUTAN UKHUWAH (EVENT’S 2O18)

KAHERAH, 17 – 18 Ogos 2018  – Program Muzakarah Berkelompok Anak-Anak Kelantan ini bermula pada malam hari jumaat 17 ogos 2018. Program bermula dengan sesi pendaftaran peserta-peserta program sekitar jam 10 malam bertempat di perkarangan Wisma Sultan Muhammad ke-iv iaitu wisma bagi anak-anak kelantan. Selepas itu, program diteruskan lagi dengan sesi taklimat daripada penganjur program bagi melancarkan dan memudahkan lagi gerak kerja program.

 

Sekitar jam 1 pagi,bas dan beberapa lagi kenderaan lain mula bergerak meninggalkan perkarangan Wisma Sultan Muhammad Ke-iv dan menuju ke tapak program iaitu di Pantai Ain Sukhnah. Perjalanan ini telah memakan masa sekitar 2jam. Tepat pada waktu subuh, peserta mula tiba ditapak program dan terus melaksanakan kewajipan solat subuh berjemaah di sebuah masjid yang berhampiran dengan tapak program. Kemudian, peserta diberikan beberapa ketika untuk berehat ataupun kendiri

 

Semasa ditapak program ,program dimulakan dengan kata-kata aluan yang telah disampaikan oleh Ustaz Ahmad Subhi seterusnya merasmikan program ini. Antara pengisian awal yang disediakan bagi peserta-peserta selepas daripada perasmian adalah tazkirah subuh yang disampaikan oleh Ustaz Muhammad Al-Baidhawi Bin Md.Ghazali berkenaan dengan tajuk amal islami. Ini menandakan program yang dianjurkan Keluarga Pelajar-Pelajar Kelantan Mesir bukan sahaja untuk berhibur semata-mata malah ianya tidak pernah sunyi daripada aktiviti-aktiviti yang bersifat tarbiah sebegini. Seterusnya, program diteruskan lagi dengan beberapa taklimat ringkas daripada unit pengisian dan penyusunan ketua kumpulan. Sebelum program beralih ke acara modul dan permainan, peserta disajikan terlebih dahulu dengan sarapan pagi yang telah disediakan oleh unit persegaran.

 

Memandangkan program ini merupakan program gabungan semua tahap mahasiswa Kelantan di Mesir, jadi ianya dimulakan dengan ta’ruf secara ringkas bersama dengan ahli kumpulan masing-masing untuk memudahkan lagi proses kenal antara satu sama lain. Seterusnya program diteruskan lagi dengan acara yang agak menarik iaitu acara sukaneka yang berbentuk modul (explorace). Acara ini diadakan dalam bentuk kumpulan dan dan ianya telah disertai oleh kesemua 15 kumpulan peserta tanpa ada pengecualian. Para peserta program  dikehendaki untuk menyiapkan kesemua 6 checkpoint yang telah disediakan oleh unit permainan. 3 daripadanya merupakan checkpoint  yang berbentuk pengetahuan (tsaqafah) dan 3 lagi yang berbaki berbentuk permainan. Kesemua checkpoint ini diselitkan dengan beberapa input yang mampu memberi pengetahuan dan peringatan kepada kesemua peserta

 

Selepas penat bersukaneka, peserta diberi kelonggaran untuk kendiri dan rehat seketika bagi mengambil nafas baru untuk program selanjutnya. Seterusnya para peserta diisi dengan program santai berbentuk talkshow yang bertajuk  “Apa Keperluan Roh Kita’’ dan ianya telah disampaikan oleh Ustaz Syed Ahmad Ridhwan bin Sayed Md Zain. Slot ini adalah dibawah kendalian unit pengisian program. Sekitar jam 10:30-11:30 pagi, program diteruskan lagi dengan gerak kerja berkumpulan iaitu ta’ruf secara detail bagi ahli kumpulan masing-masing. Ianya bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama ahli Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir(KPKM) itu sendiri. Selepas daripada itu, peserta-peserta disajikan dengan makanan tengahari yang telah disediakan seterusnya melaksanakan kewajipan untuk solat zohor dan asar secara jamak .

 

Program terus berjalan rancak dengan slot pengisian seterusnya yang berbentuk forum dibawah tajuk ‘’Aku, Kamu Dan KPKM’’. Slot ini menampilkan beberapa ahli panel yang hebat yang mana nama mereka tidak asing lagi dipentas KPKM iaitu Ustaz Ahmad Muhaimin Bin Mohd Zain, Ustaz Muhammad Khairi Bin Che Sulaiman dan juga Ustaz Atif Bin Abdul Wahab. Banyak pesanan dan nasihat yang telah disampaikan oleh ketiga-tiga ahli panel tersebut lebih-lebih lagi kalam semangat yang ditinggalkan buat para pendokong KPKM khusunya mahasiswa-mahasiswa baru yang mula mengorak langkah dibawah tarbiah KPKM.

 

Seterusnya, majlis dimeriahkan lagi dengan acara kemuncak yang dinanti-nantikan iaitu mandi pantai.acara ini bermula sekitar jam 2:15 – 4:30 petang. Disamping itu juga, acara ini juga tidak sunyi daripada beberapa permainan yang menarik seperti permainan bola pantai, tarik tali dan lain-lain aktiviti. Bagi mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini, acara ini telah diawasi oleh beberapa ajk disiplin dan kesselamatan yang mengawasi dari awal hingga selesai mandi. Selepas daripada acara mandi, majlis berpindah pula kepada slot terakhir iaitu ucapan penutup. Ucapan penutup ini telah disampaikan oleh Ustaz Haziq Bin Radzi selaku Ex- Officio program kali ini. Disamping itu juga, para peserta disajikan dengan jamuan bbq yang telah disediakan oleh unit persegaran program.

 

Seterusnya, kesemua  peserta dan ajk program bersiap-siap mengemas barang untuk pulang ke Kaherah. Disamping kegembiraan dalam berprogram, para psesrta juga tidak leka dari menunaikan kefardhuan solat yang telah lazim bagi seorang yang bergelar muslim. Para peserta dan ajk program menunaikan solat maghrib dan isya secara jamak di tapak program sebelum berangkat pulang ke kaherah. Selepas daripada itu bas mula bergerak meninggalkan tapak program untuk pulang ke kaherah dan ini menandakan berakhirnya program pada kali ini. Perjalanan pulang ini mengambil masa sekitar dua hingga dua jam setengah untuk sampai. Kesemua Peserta dan petugas program selamat sampai ke perkarangan Wisma Sultan Muhammad Ke-IV sekitar jam 9:30 malam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *