QUM FA ANZIR ‘19

13 FEBRUARI 2019, KAHERAH – Qum Fa Anzir ‘19 merupakan program anjuran Unit Hisbah di bawah Jabatan Yang Dipertua Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2018/2019 bertemakan “Bangunlah, Beri Peringatan!” telah diadakan di Wisma Sultan Muhammad V dan Wisma Tengku Mahkota Kelatan. Program bermula pada jam 8.00 pagi dan berakhir pada jam 4.00 petang.

Program Qum Fa Anzir ‘19 dianjurkan sebagai salah satu usaha untuk menyampaikan dakwah kepada mahasiswa/wi supaya dapat memahami Islam secara syumul. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk menerangkan konsep amar makruf nahi mungkar, memberi pendedahan berkenaan keselamatan dan teknik mempertahankan diri serta mengeratkan ukhuwah Islamiah sesama ahli.

Program Qum Fa Anzir ’19 dibuka tirainya pada sesi pagi dengan majilis perasmian yang dirasmikan oleh Yang Dipertua Badan Kebajikan Pelajar Pulau Pinang Mesir (BKPPM), Ustaz Muhamad Hafizuddin bin Mat Nasir, Mahasiswa Kuliah Bahasa Arab Universiti Al-Azhar. Seterusnya program diteruskan lagi dengan pengisian slot yang pertama bertajuk “Etika Keselamatan HISBAH dan JAKSI” yang disampaikan oleh saudara Muqri Afifi bin Mazlan, Penasihat PERUBATAN Cawangan Al-Azhar 2018/2019 dan Ustaz Mohd Adri Afzan bin Marzelan, Pengarah Unit Hisbah KPKM 2018/2019.

Kemudian program ini diteruskan lagi dengan pengisian slot yang kedua yang bertajuk “Titik Kelemahan” yang disampaikan oleh Ustaz Muhammad Yusran Azim bin Mohd Berkuri, Koordinator Kebudayaan, Kesenian dan Sukan MG BKAN. Pengisian ini menerangkan kepada peserta berkaitan teori asas pertahanan diri ketika situasi kecemasan apabila berdepan dengan penjenayah di Mesir.

Setelah itu program diteruskan lagi pada sesi petang dengan pengisian slot praktikal iaitu “Slot Waja Diri” yang diadakan di Wisma Sultan Muhammad V bagi mahasiswa dan Wisma Tengku Mahkota Kelantan bagi mahasiswi. Slot ini dikendalikan oleh 6 orang jurulatih seni mempertahankan dari kalangan mahasiswa/wi Mesir ini sendiri. Di dalam slot ini peseta diberi peluang untuk mengetahui kaedah aplikasi bagi teori seni pertahanan diri yang telah didedahkan pada slot yang kedua melalui praktikal yang dibimbing oleh para jurulatih.

Akhirnya, Majlis penutup Program Qum Fa Anzir ’19 telah dirasmikan oleh Yang Dipertua KPKM 2018/2019, al-Fadil Ustaz Muhammad Asrol Hasnan bin Mohd Zin di Wisma Sultan Muhammad V dan Ketua HEWI KPKM 2018/2019, al-Fadilah Ustazah Norliana binti Mohd Nasir di Wisma Tengku Mahkota Kelantan.

Mudah-mudahan pencapaian objektif utama program ini dianjurkan, iaitu untuk mendedahkan mahasiswa/wi secara dekat berkenaan perihal “Amar Makruf Nahi Mungkar” dalam Islam dan juga keselamatan ahli di Mesir ini sedikit sebanyak dapat membantu menambahkan lagi kekuatan dan kesatuan sesama ahli KPKM.

Disediakan oleh:
Wan Ismail bin Wan Mustaffa Fikri,
Setiausaha Qum Fa Anzir ‘19,
Unit Hisbah, Jabatan Yang Dipertua KPKM 2018/2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *