HAK ’19

KAHERAH, 27 JANUARI 2019 – Telah berlangsungnya Himpunan aktivis KPKM yang diberi nama HAK’19 di bawah anjuran Jabatan Yang Dipertua melalui unit perancang KPKM 2018/2019 bertempat di surau Wisma Sultan Muhammad ke V bermula dari jam 7.00 pagi sehingga jam 4.00 petang.

Tujuan program sebegini diadakan adalah bagi membina pelapis dalam bidang kepimpinan sekaligus melahirkan “Aktivis  Proaktif” dalam gerak kerja bersesuaian dengan tema program kali ini. Antara objektif program ini adalah ingin melahirkan pelapis yang mantap dalam kepimpinan, khususnya KPKM mengikut landasan syara’. Yang kedua, memperkasakan kualiti aktivis demi meningkatkan keunggulan dan kemantapan gerak kerja KPKM. Yang ketiga, memupuk kecintaan terhadap KPKM dalam kalangan ahli sebagai persatuan mahasiswa islam. Dan akhirnya, ingin mengeratkan ukhuwah islamiah dalam kalangan ahli KPKM.

Kehadiran peserta pada program kali ini sangat memuaskan apabila sebahagian besar aktivis KPKM dapat menghadirkan diri bagi menjayakannya. Program ini dimulai dengan slot taklimat oleh unit disiplin program. Seterusnya, diteruskan lagi dengan slot perasmian yang dirasmikan oleh anggota lembaga penasihat kpkm, ustaz Ahmad Subhi bin Zainal Abidin. Kemudian program diteruskan lagi dengan slot pengisian yang ditunggu-tungu oleh para aktivis KPKM iaitu slot Kesetiausahaan yang dihandle oleh Setiausaha Agong KPKM 2018/2019, ustaz Mohd Nazif bin Mohd Razif dan slot Kebendaharaan yang dihandle oleh Bendahari Agong KPKM 2018/2019, ustaz Mohd Atiquddin bin Omar.

Seterusnya program diteruskan lagi dengan slot terakhir yang telah disempurnakan oleh Yang Dipertua KPKM 2018/2019, ustaz Asrol Hasnan bin Mohd Zin yang menekankan usul KPKM yang dibawa pada tahun ini. Program diakhiri dengan sesi bergambar diantara kepimpinan KPKM bersama peserta himpunan aktivis KPKM.

Mudah-mudahan pencapaian objektif utama program pada kali ini dapat dicapai untuk melahirkan aktivis yang proaktif dalam gerak kerja persatuan mahupun di medan sebenar kelak.

Disediakan oleh:
Setiausaha HAK’19,
Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2018/2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *