KENYATAAN RASMI KELUARGA PELAJAR-PELAJAR KELANTAN MESIR (KPKM) BERHUBUNG ISU COVID-19

KENYATAAN RASMI
KELUARGA PELAJAR-PELAJAR KELANTAN MESIR (KPKM) BERHUBUNG ISU COVID-19

Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir telah membincangkan beberapa situasi terkini berkaitan dengan wabak COVID-19 yang semakin menular di bumi Mesir. Bagi memastikan para mahasiswa dan mahasiswi terus cakna dengan situasi terkini, pihak KPKM ingin menasihatkan kepada semua ahli untuk mematuhi beberapa garis panduan keselamatan bagi kebaikan semua pihak. Antaranya adalah seperti berikut:

  1. Memastikan kebersihan diri dan tahap penjagaan kesihatan yang tinggi sepanjang masa seperti kerap mencuci tangan dengan air dan sabun atau menggunakan ‘hand sanitizer‘.
  2. Mendapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya mengalami gejala batuk, selesema, kesukaran bernafas dan sakit tekak.
  3. Elakkan daripada berada di khalayak ramai dan keluar rumah tanpa keperluan.
  4. Sekiranya anda mengalami gejala batuk atau selsema, pastikan anda menggunakan penutup hidung dan mulut bagi memastikan penyakit anda tidak berjangkit.
  5. Mematuhi segala arahan yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia berkaitan isu penularan wabak COVID-19.
  6. Melakukan persiapan bagi menghadapi penyebaran wabak COVID-19 dan menyediakan bekalan makanan asasi yang mencukupi.
  7. Sentiasa mealzimi bacaan qunut nazilah pada setiap kali solat.
  8. Bersedia dengan sebarang kemungkinan dan sentiasa mengikuti perkembangan terkini melalui media rasmi KPKM.

Berikutan penularan wabak COVID-19 ini, KPKM akan menangguhkan semua program sepanjang Mac, termasuk kelas Madrasah Tok Kenali, Akademi Tok Guru dan kuliah subuh mingguan.

Semoga semua ahli dapat memanfaatkan masa cuti dengan perkara berfaedah dan tidak keluar ke tempat perkumpulan orang ramai. Sebarang perubahan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Sekian, terima kasih.

“Bersatu Hati Membina Ummah”

Sayyidi Muizzuddin bin Mohamad Sabri
Yang Dipertua Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2019/2020

21 Rejab 1441H bersamaan 16 Mac 2020

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *