POWER BANK: TIP PEMBELIAN DAN PENJAGAAN

POWER BANK: TIP PEMBELIAN DAN PENJAGAAN

Telefon pintar pada hari ini boleh dianggap sebagai teman rapat manusia. Hampir setiap aktiviti harian manusia tidak terlepas daripada menggunakan telefon pintar sebagai alat untuk berkomunikasi, mencari maklumat, menjalankan urusan pembelian atas talian dan lain-lain. Dunia pada era revolusi perindustrian 4.0 masa kini segalanya diakses menggunakan hujung jari.

Mengikut satu kajian, rata-rata pengguna menghabiskan masa lebih daripada tiga jam sehari dengan telefon pintar mereka. Ini menyebabkan kadar bateri telefon pintar menjadi berkurang, maka setiap pengguna semestinya mahukan peranti mereka dicas semula untuk mengembalikan kuasanya. Bagi mereka yang kerap tinggal di rumah, perkara ini mungkin tidak menjadi masalah kerana hanya perlu menyambungkan peranti dengan pengecas soket. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang kerap berada di luar rumah? Semestinya mereka memerlukan power bank bagi memastikan peranti sentiasa dalam hayat. Ciri-cirinya yang mudah dibawa kemana-mana dan mampu menyimpan kapasiti kuasa yang besar menjadikannya pilihan ramai.

TULEN VS TIRUAN

Aspek yang terpenting dalam pemilihan untuk membeli sebuah power bank adalah memastikan ketulenan pembuatannya. Namun, melihat kepada lambakan jualan power bank di pasaran menimbulkan sedikit kekeliruan bagi membezakan produk tersebut tulen atau tiruan. Langkah pertama sebelum membeli power bank adalah merujuk kepada laman sesawang pengeluar power bank yang terkemuka; antaranya jenama Pineng, Xiaomi, Aukey, Anker, Pisen dan Tronsmart.

Kod power bank – Pastikan kod yang terdapat pada model atau jenis power bank yang ingin dibeli menepati kod yang terdapat di laman sesawang pengeluar power bank tersebut bagi memastikan ketulenannya.

Harga Kesemua jenama yang disebutkan di atas menawarkan harga yang agak kompetitif mengikut kapasiti bateri. Sebagai contoh, bagi power bank yang berkapasiti 20 ribu mAH, yang tulen biasanya dijual dalam lingkungan RM50 ke atas (berbeza mengikut jenama dan jenis pengecasan) dan bagi produk tiruan pula dalam lingkungan harga RM20.

Bahan pembuatan – Produk tulen biasanya diperbuat daripada bahan plastik yang berkualiti manakala produk tiruan pula hanya berkerangkakan plastik yang murah dan nipis menyebabkannya tidak selesa digenggam dan panas ketika dicas.

Berat power bank – Setelah melihat pada luaran, isi dalamannya juga penting. Cara untuk mengetahuinya adalah dengan merasakan berat power bank. Produk tiruan terasa ringan bila dipegang berbanding produk tulen kerana isi dalamannya hanyalah litar mudah dan beberapa plat besi atau kampit kecil pasir berperanan sebagai pemberat.

Bungkusan – Power bank yang tulen dibungkus dengan rapi di dalam kotak yang premium manakala yang tiruan hanya dibungkus ala kadar di dalam kotak yang murah dengan warna yang pudar dan tidak menarik. Sesetengah pengeluar meletakkan pelekat pengesahan jenis hologram atau lapisan perak pada kotak pembungkusan mereka. Pembeli perlu menggores lapisan tersebut dan memasukkan nombor siri di laman sesawang yang disediakan oleh pengeluar. Jika nombor siri disahkan wujud dalam pangkalan data, ia adalah tulen manakala sebaliknya, ia adalah tiruan.

Tempoh jaminan – Peniaga atau pengedar power bank yang tulen memberikan tempoh jaminan selama setahun atau lebih kepada pengguna. Berbeza pula bagi produk tiruan, peniaga hanya memberi tempoh jaminan 1-3 bulan sahaja.

Kenapa perlu membeli produk yang tulen?

Saranan untuk mendapatkan power bank yang tulen adalah kerana keselamatan. Produk yang tulen dilengkapi dengan sistem perlindungan litar yang lengkap supaya jangka hayat power bank lebih lama di samping mengelakkan kemalangan litar pintas berlaku. Antara sistem perlindungan tersebut ialah perlindungan cas berlebihan (overcharge), voltan berlebihan, discas berlebihan dan perlindungan terhadap suhu dan haba.

Power bank tiruan pula tidak mempunyai sistem sedemikian. Antara impak negatif padanya ialah:

 1. Power bank mengambil masa yang terlalu lama untuk dicas; contohnya memakan masa sehingga 24 jam.
 2. Kehilangan banyak kuasa walaupun tidak digunakan.
 3. Power bank yang rosak tidak dapat digantikan dengan yang baru kerana tidak terdapat jaminan yang sah atau terlalu singkat.
 4. Paling tragis, ianya boleh meletup dan terbakar seterusnya menjejaskan keselamatan pengguna.

PENJAGAAN

Bagi memastikan power bank tahan lama, tidak cukup dengan membeli produk yang tulen, bahkan cara penjagaan yang betul juga amat signifikan. Tip berikut boleh diamalkan:

 1. Jangan biarkan power bank tidak digunakan dalam tempoh yang lama.
  Sebab: Menyebabkan berlaku discas (cas mengalir keluar) dan memendekkan jangka hayat power bank.
 1. Jangan cas power bank terlalu lama atau sekejap.
  Sebab: Mengelakkan cas berlebihan (overcharge) atau gangguan litar.
 1. Tidak meletakkan power bank di dalam ruangan yang terlalu kedap seperti di dalam kereta atau di bawah cahaya matahari.
  Sebab: Mengelakkan power bank memerangkap haba yang boleh mengakibatkan letupan.
 1. Menggunakan kabel pengecasan yang tulen atau yang bersesuaian dengan power bank.
  Sebab: Mengelakkan peranti mengalami voltan berlebihan dan kerosakan seperti ‘ghost touch’ (skrin bergerak sendiri tanpa disentuh).

 

Disediakan oleh:
Wan Muhammad Afiq bin Wan Azli
Kuliah Syariah Islamiah, Universiti Al-Azhar, Kaherah

Muat turun PDF Risalah Multimedia siri ke 34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *