MAHARAT ‘20

8 & 9 MARCH 2020, KAHERAH  –  Program Maharat ’20 anjuran  Lajnah Perumahan KPKM 2019/2020 bertemakan “Generasi Berilmu Mahasiswa Berkemahiran” telah diadakan di Wisma Sultan Muhammad Ke – V. Program ini bermula pada hari Ahad jam 12:00 tengahari dan berakhir pada hari Isnin jam 10:15 malam.

Program Maharat ’20 telah dianjurkan untuk menambah pengetahuan dan meningkatkan kemahiran ahli bagi meneruskan kelangsungan KPKM sebagai organisasi yang berkebajikan terhadap ahlinya bukan hanya dari sudut ilmu pengetahuannya sahaja,bahkan ditekankan juga dengan ilmu kemahiran yang menjadi salah satu keperluan pada masa kini. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk melahirkan ahli yang berpengetahuan dalam pelbagai bidang serta dapat  melatih ahli KPKM dengan ilmu kemahiran dan profesional dalam mengendalikan alatan.

Maharat ’20 dibuka dengan ucapan alu-aluan oleh pengarah program Maharat ’20,Ustaz  Nik Mohd Asyraaf bin Nik Fauzi. Majlis diteruskan dengan pembentangan kertas kerja oleh Ketua Lajnah Perumahan KPKM 2019/2020, Ustaz Mohd Nazhan Syahmi bin Nawawi. Hari pertama, Maharat ’20 menyediakan bengkel vokasional seperti perpaipan, elektrik, sakhonah, dan kipas serta disediakan juga slot praktikal bersama ahli.

Maharat ’20 bukan hanya menyediakan bengkel vokasional sahaja. Pada hari terakhir Maharat ’20  disediakan juga tiga slot untuk bengkel fotografi audio dan video. Serta diselitkan juga slot praktikal untuk bengkel fotografi audio dan video ini. Kedua-dua praktikal ini dilakukan secara berkumpulan bersama mentor-mentor yang berpengalaman serta diasingkan antara peserta lelaki dan perempuan.

Majlis penutup program  Maharat ’20 telah ditutup dengan ucapan penutup oleh Timbalan Setiausaha Agung KPKM 2019/2020, Ustaz Muhammad Nur Hakim bin Osman. Majlis diakhiri dengan bergambar antara peserta dan penggerak Maharat ’20 sebagai tanda kenang-kenangan sepanjang program berlangsung.

Mudah-mudahan objektif utama program ini dianjurkan dapat dicapai, iaitu untuk menambah pengetahuan dan meningkatkan kemahiran ahli bagi melahirkan pelapis yang mantap dalam gerak kerja serta memupuk minat ahli dalam bidang soft skill. Semoga melalui pelaksanaan program ini juga ukhuwah sesama ahli KPKM dapat dikukuhkan lagi bagi merealisasikan usul dan pembawaaan KPKM  pada tahun ini.

 

Disediakan oleh:
Tuan Nur Mariyah binti Tuan Mohd Hanafi,
Timbalan Setiausaha Maharat ’20,
Lajnah Perumahan, Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2019/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *