MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILADHA 2022 (ADHA ’22)

MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDILADHA 2022 (ADHA ’22)

KAHERAH, 8, 9, 10 Julai 2022 – Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir telah menganjurkan Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha 2022 (ADHA ’22) yang bertempat di Wisma Sultan Muhammad V. Majlis ini dianjurkan bagi memperingati peristiwa dan kisah pengorbanan yang tersirat disebaliknya iaitu Nabi Ibrahim AS dan anaknya, Nabi Ismail AS di samping mengeratkan lagi tautan ukhuwah dan mahabbah dalam kalangan ahli KPKM.

Pada 8 Julai 2022 bersamaan 9 Zulhijah 1443H, program dimulakan dengan solat sunat tasbih secara berjemaah yang diimamkan oleh Ustaz Muhammad Fikri bin Basri, Ketua Jabatan Fasilitator, Lajnah Dakwah dan Tarbiah KPKM 2021/2022. Setelah itu, program diteruskan dengan slot Perutusan Hari Raya Aidiladha yang disampaikan oleh Ustaz Abdullah Khairi bin Abdullah, selaku Yang Dipertua, Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2021/2022. Kemudian majlis pada malam itu diakhiri dengan jamuan ringan bersama semua ahli KPKM yang hadir.

Keesokkannya, iaitu pada 9 Julai 2022 bersamaan dengan 10 Zulhijah 1443H, merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh ahli KPKM untuk menunaikan solat sunat Hari Raya Aidiladha beramai-ramai yang bertempat di Dataran Hayyu Asyir bersama-sama dengan mahasiswa dan mahasiswi daripada berlainan negeri. Solat sunat dimulakan kira-kira pada jam 5.30 pagi dan diikuti dengan Khutbah Hari Raya Aidiladha yang disampaikan oleh Ustaz Ku Abdul Muhaimin bin Ku Mat, Koordinator Pembangunan Insan, Majlis Gabungan Badan Kebajikan Anak Negeri sesi 2022.

Sejurus selepas solat sunat Aidiladha, para penggerak program dan ahli yang terlibat membuat persiapan untuk Gotong-royong Sembelihan dan Lapahan haiwan korban yang bertempat di perkarangan Surau Wisma Sultan Muhammad V. Aktiviti sembelihan dan lapahan dihadiri dalam lingkungan 200 hingga 300 orang ahli dan melibatkan 2 ekor unta, 8 ekor khoruf dan 36 ekor kambing. Pada sebelah petang pula, diadakan juga aktiviti merewang bagi sebelah akhawat.

Pada hari ketiga, 10 Julai bersamaan dengan 11 Zulhijah 1443H, tabir ADHA ’22 diteruskan lagi dengan Majlis Perasmian Program serta Muhadharah Sheikh. Majlis dimulakan dengan Muhadharah Sheikh yang disampaikan oleh Sheikh Ali Abdul Basit Muzid, Pensyarah Hadis Wa Ulumuhu, al-Azhar bertajuk “Pengorbanan Nabi Ibrahim AS dan anaknya Nabi Ismail AS”. Setelah itu, majlis ditangguhkan sebentar bagi memberi laluan kepada ahli untuk menikmati jamuan gulai daging unta, kambing dan khoruf yang disediakan oleh pihak program dan menunaikan solat fardu Maghrib secara berjemaah.

Seterusnya, majlis diteruskan dengan slot Perasmian Program yang dipengerusikan oleh ustaz Ahmad Haris bin Rosde. Majlis dimulakan dengan alunan nasyid Asmaul Husna dan bacaan ayat-ayat suci al-Quran oleh ustaz Nik Mohammad Ikhwan bin Nik Mohamed Amin. Majlis diteruskan dengan mendengar ucapan alu-aluan daripada Ustaz Che Muhammad Zulfattah bin Che Zulkifli selaku pengarah ADHA ’22, seterusnya ucapan perasmian yang disampaikan oleh ustaz Che Khairuleffendi bin Che Kamaruzaman, Pegawai Kebajikan Pelajar Kelantan Timur Tengah selaku perasmi program sekaligus merasmikan ADHA ’22 dengan penyempurnaan gimik program.

Seterusnya, majlis diteruskan dengan slot Warna-Warni Aidiladha. Slot ini dimulakan dengan persembahan nasyid daripada ahli KPKM dan persembahan bercerita daripada adik Nurul ‘Athiyyah binti Mohd Supian, cucu KPKM. Kemudian majlis diikuti dengan cabutan bertuah dan diselangi dengan penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan Anugerah Pakaian Terbaik. Kemudian, majlis diakhiri dengan Solat Isyak secara berjemaah dan bergambar. Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha 2022 (ADHA ’22) melabuhkan tirainya pada jam 10.30 malam.

Akhir kata, semoga majlis ini dapat mengeratkan dan mengukuhkan lagi jalinan ukhuwah antara ahli KPKM serta berjaya merealisasikan setiap objektif dan pembawaan KPKM sekaligus dapat membumikan erti sebuah pengorbanan dan menghakis kesombongan dalam diri setiap ahli khususnya dan umat Islam amnya. Tidak dilupakan, sekalung penghargaan dan tahniah diucapkan kepada AJK pelaksana program yang telah bertungkus lumus bagi menjayakan program ini serta ahli KPKM yang turut sama mengambil bahagian memeriahkan Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha pada tahun ini. Moga Allah Taala mengampunkan segala dosa kita serta menerima segala amal soleh dan kebajikan kita.

“Pengorbanan Dihayati, Menggapai Reda Ilahi”

#RayaBersamaBKAN

Disediakan oleh:

Wan Muhammad Bukhari bin Wan Zaludin
Setiausaha Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha 2022 (ADHA ’22),
Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2021/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *