PROGRAM KEMAHIRAN MAHASISWI 2022 (KEMMAH ’22)

PROGRAM KEMAHIRAN MAHASISWI 2022 (KEMMAH ’22)

KAHERAH, 17 & 18 September 2022 – Ahli Jawatankuasa Hal Ehwal Wanita Islam (HEWI), Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2021/2022 telah menganjurkan Program Kemahiran Mahasiswi 2022 (KEMMAH ’22) bertempat di Wisma Sultan Muhammad V. Program ini bertujuan untuk melahirkan mahasiswi yang berkemahiran dan terkehadapan dalam segenap aspek bertepatan dengan usul kedua KPKM iaitu “Memperkasakan keterlibatan mahasiswi KPKM dalam medan amal islami mengikut acuan Islam”.

Program KEMMAH ’22 merupakan salah satu usaha untuk melahirkan mahasiswi KPKM yang berkemahiran dalam pelbagai bidang dan membina pelapis yang berkualiti dalam gerak kerja. Tema program pada kali ini “Mahasiswi Kreatif, Generasi Produktif” merupakan pembawaan untuk mahasiswi dalam memberi sumbangan kepada KPKM sekaligus menjadi medan rujukan untuk generasi yang akan datang.

Antara slot menarik yang diadakan di bawah KEMMAH ’22:

1. Slot Pertama : Bengkel Asas Jahitan
Oleh: Ustazah Rabiatul Adawiyah binti Abdullah

2. Slot Kedua : Bengkel Dekorasi
Oleh: Ustazah Nur Syahida binti Suhaimi

3. Slot Ketiga: Sidang Planeri – Penjagaan Kesihatan Wanita dan Ilmu Perbidanan
Oleh : Saudari Wan Nur Afini binti Wan Azizan & Ustazah Fauziah binti A.Rahman

4. Slot Keempat: Bengkel Crochet
Oleh: Ustazah Rabiatul Adawiyah binti Abdullah

5. Slot Kelima: Pembentangan Kertas Kerja Seminit Resipi
Oleh: Ustazah Siti Nor Husnina binti Anuar

Keseluruhan slot ini berlangsung dengan jayanya selama dua hari iaitu 17 & 18 September 2022. Setiap aktiviti slot disusuli dengan praktikal yang dipantau oleh para mentor.

Perasmian penutup telah dirasmikan oleh Ustazah Nur Faizah binti Ab Karim, Isteri Atase Pendidikan Negeri Terengganu Timur Tengah. Beliau ada menyatakan dalam ucapannya beberapa kisah berkaitan serikandi Islam terdahulu untuk dijadikan tauladan dan pedoman buat seluruh mahasiswi KPKM untuk menjadi muslimah yang lebih unggul di zaman ini.

Seterusnya program diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah kepada peserta terbaik bengkel oleh perasmi, ustazah Nur Faizah diiringi pengarah Program KEMMAH ’22.

Akhir sekali, mudah-mudahan dengan adanya program dan aktiviti sebegini dapat memberi pengalaman baharu kepada mahasiswi KPKM untuk ditimba dan dipraktikkan sekaligus menjadi rujukan buat generasi yang akan datang.

 

“Mahasiswi Kreatif, Generasi Produktif”

Disediakan oleh:

Nik Nur Adlina binti Zakaria
Setiausaha Program Kemahiran Mahasiswi 2022 (KEMMAH ’22)
Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir 2021/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *