RISALAH FAJAR JUMAAT SIRI 500 – RAMADAN BERSAMA AL-QURAN

RAMADAN BERSAMA AL-QURAN

شهر رمضان الذي أنزل فيه القرآن هدى للناس وبينات من الهدى والفرقان

Maksudnya: “Pada bulan Ramadan, bulan yang diturunkan padanya al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang batil)…” (Surah al-Baqarah: Ayat 185)

Pendahuluan

Al-Quran merupakan antara nikmat terbesar yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada umat Nabi Muhammad SAW. Diturunkan dari Luh al-Mahfuz oleh malaikat Jibril a.s pada malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Ia menjadi petunjuk kepada sekalian makhluk, penawar bagi pelbagai penyakit serta penyelesai kepada segala permasalahan. Penurunan al-Quran dalam bulan Ramadan menjadi perantis buat umat agar sentiasa itqan bersama al-Quran. Di samping, menghidupkan bulan Ramadan dengan al-Quran dan memaksimakan gagasan ‘al-Zikr’ dan ‘al-Huda’.

Al-Quran dan Interaksi ‘al-Zikr’

Al-Quran sebagai peneman terbaik buat umat. Dalam bulan Ramadan, umat Islam amat digalakkan untuk menghiasi diri dengan kalamullah. Konsep ‘al-Zikr’ iaitu jadikan al-Quran sebagai zikir utama amatlah perlu ditekankan. Ulama telah menyusun beberapa kaedah dalam berinteraksi dengan al-Quran supaya dapat dimanfaatkan pada tahap maksima:

1. Al-Qiraah: Memfokuskan pada bacaan al-Quran secara bersasar dan target khatamkan al-Quran dalam bulan Ramadan. Kadar bacaan adalah statik dan konsisten agar supaya menjadi amalan harian.

2. Al-Tadarus: Memfokuskan untuk menambah nilai pengetahuan berkaitan al-Quran dari sudut tajwid, tafsir, tadabbur dan lain-lain. Target memadai satu ayat sehari khususnya berkaitan tafsir dan menekankan agar proses adalah berterusan.

3. Al-Hifz: Memfokuskan hafalan baharu al-Quran dan pengukuhan hafalan bagi seorang hafiz. Hafalan tidak mensasarkan banyak kadar hafalan tetapi penjagaan hafalan walaupun sedikit.

Al-Quran dan Interaksi ‘al-Huda’

Tatkala manusia berlumba-lumba untuk memperbanyak bacaan al-Quran, namun aspek utama yang tidak boleh dilupakan ialah tujuan utama penurunan al-Quran itu sendiri iaitu sebagai petunjuk (al- Huda). Justeru, perlunya membumikan al-Quran dalam diri dengan mengamalkan segala arahan al-Quran dan meninggalkan segala larangan. Al-Quran bukan sekadar dilafazkan di lisan, bahkan dipraktikkan dalam pengamalan sehingga jadilah umat generasi yang berakhlak al-Quran sebagaimana digagaskan oleh Baginda SAW. Telah datang dalam sebuah riwayat:

Daripada Sa’d bin Hisyam berkata: “Aku bertanya kepada A’isyah; kabarkanlah kepadaku tentang akhlak Rasulullah SAW. A’isyah menjawab; sesungguhnya akhlak Baginda SAW adalah Al-Quran.”

(Hadis Riwayat Ahmad)

Kesimpulan

Al-Quran Nurul Ummah. Cahaya al-Quran yang merupakan petunjuk kepada seluruh alam hendaklah diimplementasikan dalam segenap kehidupan. Seterusnya, generasi al-Quran secara teori dan amali dapat dimanifestasikan. Madrasah Ramadan menjadi pemacu dalam mewujudkan cita islami dan cinta Ilahi. Firman Allah SWT:

Maksudnya: “Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk daripada Tuhan mereka dan merekalah orang-orang yang berjaya.” (Surau al-Baqarah: Ayat 5)

Tuntasnya, golongan yang berjaya hanyalah golongan yang menjadikan al-Quran sebagai pedoman kehidupan. Ramadan dijadikan sebagai ruang dan peluang oleh sang jauhari dalam menggapai reda Ilahi. Sudah terang lagi bersuluh, when there’s a will, there’s a way.

Ku Abdul Muhaimin bin Ku Mat, Kuliah Usuluddin,
Universiti al-Azhar al-Syarif

Muat turun PDF RISALAH FAJAR JUMAAT SIRI 500 – RAMADAN BERSAMA AL-QURAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *