RISALAH MULTIMEDIA SIRI 43 – CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN STORAGE

Pengenalan dan fungsi penggunaan storan

Dulu sebelum wujudnya jaringan komputer, data disimpan pada pita rakaman(record tape) untuk merekod audio dan memainkan semula bunyi seperti rakaman suara dan lagu. Dunia dihubung dengan gelombang radio dalam penyebaran maklumat.

Setelah dunia komputer diperkenalkan, permintaan alat penyimpanan data menjadi meningkat, serta ia dapat menyimpan data dengan tahap kualiti yang pantas. Jadi kali ini kita akan kenali ‘apa itu storage dan memory’.

Istilah ini merujuk kepada suatu bahagian pemprosesan komputer yang menerima dan mengekal keadaan fizikal data yang dikandung untuk suatu masa yang tertentu, sebaik sahaja diarahkan walaupun jika kuasa elektrik ke komputer itu dimatikan.

Biasanya istilah “ingatan”(memory) digunakan untuk peranti yang lebih laju, manakala “storan”(storage) untuk peranti yang lebih perlahan.

Tahukah anda terdapat pelbagai jenis storan di dalam komputer, antaranya;

1. Cakera optikal, iaitu sama ada CD-ROM, DVD-ROM atau cakera Blu-ray. Mempunyai saiz storan yang besar iaitu 650 MB (cakera padat), 4.7 GB (DVD), dan 25 GB (cakera Blu-ray).
2. Pemacu kilat USB(flash drive USB) adalah jenis peranti storan yang popular bagi menggantikan disket, saiz fizikalnya  kecil tetapi mampu menyimpan data yang jauh lebih besar. Malah mempunyai pelbagai saiz storan bermula 2 GB sehingga 256 GB. Ia juga boleh dipadam atau ditulis semula data dengan pantas.
3. RAM(random-access-memory) digunakan untuk menyimpan data atau program untuk sementara semasa komputer sedang menggunakannya. Ia berfungsi dengan laju,namun segala maklumat di dalamnya akan hilang apabila komputer dimatikan.
4. Ingatan Cache, dipasang terus pada mikropemprosesan,cakera keras atau peranti lain. Ia merupakan satu ingatan kecil berkelajuan tinggi yang menyimpan salinan data supaya pemproses boleh bekerja dengan pantas tanpa menunggu peranti lain yang perlahan.
5. Cakera keras (Hard disk), yang menyimpan program dan fail pengguna. Ia boleh menyimpan data walaupun tanpa bekalan kuasa dan mempunyai muatan yang besar.

Cara menjimatkan penggunaan storan

Apabila anda mengalami masalah storan dalaman peranti berkurangan, yang menyebabkan sistem pemprosesan data menjadi perlahan serta fail yang tersimpan tidak dapat diakses. Anda akan banyak menghabiskan masa dalam menyusun dan mengorganisasi semula data-data anda.

Di sini kami akan kongsikan beberapa tips mudah cara bagaimana untuk meminimumkan penggunaan memori di peranti anda.

1. Lihat Storan di Tetapan peranti. Ini kaedah yang paling mudah, anda hanya perlu pergi ke bahagian Tetapan(setting) peranti dan klik pada Storan. Lihat kenal pasti fail atau data yang menggunakan memori yang banyak dan anda boleh Hapus(delete) secara manual dengan klik pada bahagian tersebut.

2. Muatnaik fail gambar ke Dropbox, Google Drive, Cloud. Penggunaan storan awan amatlah digalakkan untuk telefon pintar. Ia bukan sahaja dapat menjimat ruangan memori malah menyimpan data dengan lebih selamat serta boleh diakses di mana sahaja.
3. Buang Aplikasi yang tidak diguna. Kebanyakan telefon pintar yang baru sudah tersedia aplikasi yang kita tidak pernah menggunakannya. Anda boleh membuang dengan pergi ke aplikasi tersebut di bahagian Tetapan dan pilih aplikasi yang mahu dibuang klik pada butang Uninstall.
4. Buang Data yang menggunakan File Manager. Kaedah ini adalah dengan membuang file yang tidak perlu menggunakan File Manager.
5. Buang Data dengan menggunakan PC atau Laptop. Mungkin agak sukar untuk anda membuka folder ke satu folder untuk mencari file yang tidak digunakan di telefon pintar. Cara yang paling mudah adalah dengan sambungkan smartphone terus ke PC melalui kabel USB. Ia memudahkan anda mencari dan membuang file yang tidak perlu.
6. Bersihkan Cache, Temp dan Junk files. File ini banyak tersimpan dalam telefon pintar anda tanpa disedari serta menggunakan banyak ruangan memori. Anda boleh membuang file ini dengan menggunakan aplikasi khas seperti ‘Clean Master’ yang boleh dimuat turun secara percuma.
7. Factory Reset. Sekira cara-cara yang disebut tidak berjaya, anda boleh menggunakan kaedah terakhir dengan setkan semula telefon pintar pada FACTORY SETTING. Tetapi kaedah ini akan menghapus atau membuang semua data anda termasuk aplikasi-aplikasi yang sedia ada. Sebelum menggunakan cara ini, pastikan anda backup data penting terlebih dahulu.

 

Saranan kami gunakan storan anda dengan berhemah,hapuskan file imej, audio, video dan pdf yang tidak diperlukan. Juga simpan fail-fail data penting di storan awan ataupun di Hard disk tambahan untuk mengelakkan daripada  file tidak dapat diakses atau hilang datanya.

Muhaimin bin Mohd Asri,

Kuliah Syariah Islamiah,

Universiti al-Azhar.

Rujukan: https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Storan_data_komputerhttps://www.mesramobile.com/cara-untuk-menjimatkan-memori-android/

Muat Turun PDF RISALAH MULTIMEDIA SIRI 43 – CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN STORAGE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *